مدیریت پروژه ساختمانی چیست و چه انواعی دارد؟
درست مانند هر پروژه دیگری، پروژههای ساختمانی هم باید به طور دقیق مدیر شوند. به همین دلیل است که مدیریت پروژه ساختمانی اهمیت پیدا کرده است. اگر شما هم به دنبال اطلاعات دقیقتر دراینرابطه هستید، با ما در ادامه همراه باشید.
مدیریت پروژه ساختمانی تنها راهی است که میتوان به کمک آن تمامی مراحل را بهدرستی و در زمان کنترل شده انجام داد. پروسه ساختمانسازی بهخودیخود پیچیده و دشوار است و اگر برای اتمام آن برنامه دقیق و مشخص شدهای وجود نداشته باشد، زحمت نیروهای انسانی و سرمایه هدر خواهند رفت.
کنترل پروژه ساختمانی در واقع بررسی دقیق تمام مراحلی است که در پروسه اتمام ساختمان، ضروری هستند. فراموش نکنید که پروژههای ساختمان این روزها بسیار پیشرفتهتر از سالهای قبل هستند. به همین منظور یک مدیر پروژه خوب باید بتواند به طیف وسیعی از مهارتها و اطلاعات بهروز تسلط داشته باشد.
انواع مدیریت پروژه ساختمانی
پیش از هر چیزی لازم است با انواع مدیریت پروژه ساختمانی و کاربرد مدیریت پروژه آشنایی داشته باشید. همانطور که میدانید پروژههای ساختمان یا مسکونی هستند یا تجاری/اداری که هر کدام اصول و قواعد خاص خودشان را خواهند داشت.
حال با درنظرگرفتن این دودسته اصلی که کل پروژههای ساختمانی را در برمیگیرند، میخواهیم دستهبندیهای دقیقتری هم مشخص کنیم که میتوان آنها را زیر مجموعه دستههای اصلی در نظر گرفت. در ادامه میتوانید این زیردستهها را مشاهده کنید:
- ساخت سازههای مهندسی
- ساخت سازههای تجاری و نهادی
- ساخت سازههای صنعتی سنگین
- ساخت و بازسازی خانههای مسکونی
فراموش نکنید که هر کدام از این موارد در واقع بیانگر پروژههای بسیار متنوع و گوناگونی میشوند. هر کدام از این پروژهها نیاز به مدیر پروژه با تخصص دارند که در زمینه مربوطه اطلاعات جامعی را برای بهبود پروژه داشته باشد.
بهطورکلی مدیریت پروژه ساختمانی از همان ابتدای کار تمامی مراحل طراحی تا اجرا را نظارت میکند. در این پروسه مدیر پروژه باید از انجام صحیح و بهموقع تمام مراحل اطمینان حاصل کند؛ چرا که انجام برخی از مراحل به مراحل پیشین آنها بستگی دارد.
فعالیتهای یک پروژه ساختمانی
باتوجهبه رشد شهرها، در اطرافمان شاهد ساختوسازهای زیادی هستیم که هیچگاه تمامی ندارند. در این بخش میخواهیم بررسی کنیم که برای ساخت یک سازه مسکونی یا تجاری/اداری، باید چه فعالیتهایی انجام شوند.
نکته اصلی اینجاست که این اصول و رویهای که برای ساختوساز وجود دارد، برای بیشتر ساختوسازها یکسان خواهد بود و تفاوت چندانی در این فعالیتهای برای ساختمانهای مسکونی با تجاری نیست. در ادامه با ما باشید تا همه این مراحل را باتوجهبه میزان اهمیتشان و اولویت انجامشان با هم بررسی کنیم.
- برنامهریزی برای شروع پروژه: مرحله میتواند شامل فعالیتهای امکانسنجی انجام پروژه یا مشخصکردن طرحهای اولیه مطابق با استانداردهای مدیریت پروژه ، اشاره کرد.
- دریافت مجوزها: پیش از شروع پروسه ساختوساز، یکی از مهمترین موارد کسب تمامی مجوزهایی است که باید از سمت ارگانهای دولتی داشته باشید. برای مثال در برخی از مناطق که قدمت تاریخی دارند، علاوه بر همه مجوزهای معمولی، ساختمان شما نیاز به مجوز میراثفرهنگی هم خواهد داشت.
- آمادهسازی سایت اصلی: در واقع فعالیتهای فیزیکی ساختوساز از این بخش شروع میشوند. از جمله فعالیتهایی که در این بخش انجام میشوند میتوان به نقشهبرداری و گودبرداری اشاره کرد. البته باید اشاره کنیم که در همین مرحله هم شما نیاز به مجوزهایی از ادارات برق، گاز و آب خواهید داشت.
- اجرای فونداسیون و ساخت اسکلت: نوع و شرایط اجرای فونداسیون به شرایط زمین موردنظر و البته نقشه ساختمان بستگی دارد. فونداسیون در واقع تمامی بارهای ساختمان را به زمین منتقل میکند و اهمیت زیادی در استحکام آن دارد.
پس از این نوبت به ساخت اسکلت اصلی ساختمان میرسد که تصویری کلی از شکل و شمایل ساختمان خواهد بود. مراحل دیوارچینی و مشخصکردن بخشهای هر طبقه و واحد باید پس از اتمام کار اسکلت شروع شود.
5. سفتکاری:
همانطور که اشاره کردیم، ابتدا باید اسکلت ساخته شود تا بتوان کارهای بعدی را انجام داد. پس از اتمام اسکلت باید دیوار چینیها انجام شوند تا تمامی بخشها به طور دقیق از هم جدا شوند. بهعلاوه در همین بخش است که قاب پنجرهها ساخته و نصب میشوند.
6. تاسیسات:
اجرای تاسیسات در واقع یکی از اساسیترین فعالیتهایی است که در ساختمانها انجام میشود. بخش بزرگی از آسایش و راحتی شما در ساختمان به دلیل وجود تاسیسات و فراهمشدن برق، آب و گاز است.
7. کفسازی و نازککاری:
کارهای ظریفتر مانند گچکشی نهایی دیوارها، در این بخش انجام میشوند. همچنین پروسه تکمیل کفسازی و نمای ساختمان هم در این بخش شروع خواهند شد.
8. تکمیل ساختمان:
در آخرین مرحله، ساختمان باید با استفاده از فعالیتهای پیوسته برای استفاده خریدار آماده شود. در این مرحله رنگ دیوارها، نصب تجهیزاتی مانند آبگرمکن، گاز رومیزی یا شوفاژها انجام میشود.
کنترل پروژه ساختمان
برای پیشبرد هر پروژهای شرایطی و پروسهای در نظر گرفته میشود که باید به طور دقیق و منظم انجام شود. کنترل پروژه ساختمان در واقع به تمام فعالیتهایی گفته میشود که برای بهبود شرایط فعلی پروژه و تطابق آن با برنامهریزی قبلی انجام میشود.
در واقع زمانی که از کنترل پروژه ساختمانی صحبت میکنیم، منظور کنترل زمانبندی، بودجهبندی و البته عملکرد کارکنان خواهد بود. کنترل پروژه ساختمانی هم مانند مدیریت پروژه از همان مراحل ابتدایی شروع میشود و باید در تمام مسیر ادامه داشته باشد.
بهطورکلی تیمی که کنترل پروژه را برعهده دارد، باید برای پیشبرد بهتر پروژه چهار گام اصلی را در نظر داشته باشد که در ادامه آنها را مشاهده میکنید:
- تعیین شاخصهای اصلی عملکردی کارکنان
- نظارت بر نحوه اجرای فعالیتهای مشخص شده برای هر تیم
- تهیه گزارشها و تحلیل دادهها
- درنظرگرفتن اقدامات اصلاحی برای پیشبرد پروسه ساخت
نکته مهم در مورد این چهار گام این است که باید هر کدام در زمان درستی اجرا شود و ادامهدار باشند. در غیر این صورت نمیتوان به پیشرفت شرایط حال حاضر پروژه چندان امیدی داشت.
نرمافزار مدیریت پروژه ساختمانی
خوشبختانه این روزها برای مدیریت پروژه ساختمانی نیاز به قلم و کاغذ و دستهبندی کاغذها نخواهید داشت؛ چرا که روش بسیار سریعتر جایگزین شده است. نرمافزار مدیریت پروژه ساختمانی بهترین و البته قابل اعتمادترین راه برای این منظور است.
جالب است بدانید که این نرمافزار روی گوشی تلفن همراه و لپتاپ قابلنصب خواهد بود. همچنین نسخه تحت وب این نرمافزار هم ارائه میشود که برای استفاده نیاز به اینترنت خواهد داشت. از مزیتهای استفاده از برنامه مدیریت پروژه ساختمانی میتوان به کاهش چشمگیر خطاهایی اشاره کرد که در محاسبه بهصورت دستی شاهدشان هستیم.
همچنین برای معرفی بهترین نرم افزار مدیریت پروژه ، مطالب این مقاله رو مطالعه فرمایید.
آموزش مدیریت پروژههای ساختمانی
مدیریت پروژه این روزها بسیار آسانتر و درعینحال، حرفهایتر از گذشته انجام میشود. اطلاعات زیادی در این زمینه وجود دارند که همه آنها به کمک نرمافزار مدیریت پروژه در دسترس خواهند بود.
بهطورکلی یکی از اصلیترین مشکلاتی که در زمینه ساختوساز وجود دارد، ضعف مدیریتی است. به همین دلیل هم نیاز به کسانی که توانایی مدیریت پروژه را داشته باشند، بیشازپیش احساس میشود. با استفاده از آموزش مدیریت پروژه ساختمانی و برنامه زمانبندی پروژه ساختمانی ، شما میتوانید تمامی اصول و قواعد لازم برای این منظور را آموزش خواهید دید.
دیدگاهتان را بنویسید