با استفاده از متدولوژی اسکرام مدیریت پروژه خودتان را انجام دهید!
برای اولینبار متدولوژی اسکرام توسط دو ژاپنی به نامهای ایکوجیرو نوناکا و هیروتاکا تاکوچی معرفی شد. آنها از این روش برای ساخت نرمافزارهایی با قابلیت انعطافپذیری و سرعت بالای تولید استفاده کردند. اسم این روش نیز از روی یک بازی فوتبال راگبی و کلمه scrummage گرفته شده است. در واقع کلمه scrummage برای شروع دوباره بازی بعد از خروج توپ از زمین در راگبی استفاده میشود و به خاطر شباهت فرآیند متدولوژی اسکرام با شروع مجدد در این بازی این نام را برای آن برگزیدند.
اما « متدلوژی اسکرام چیست؟» « چه ارکانی دارد؟» « مزیتها و معایبش چیست؟» و « چه تفاوتهایی با روش چابک دارد؟».
در این مطلب قصد داریم به این سوالات پاسخ دهیم تا این متدلوژی نقش های اسکرام مفاهیمش و دیگر موارد مربوط به آن را بشناسید و بتوانید از آن جهت مدیریت پروژه خودتان بدون هیچگونه ابهامی استفاده کنید.
متدولوژی scrum چیست؟
در واقع متدولوژی scrum روشی برای مدیریت توسعه محصولات به حساب میآید و در این جهت به طور عمده استفاده میشود. این روش برای تیمها امکان ایجاد یک فرضیه آزمایشش آگاهی از خطاهای آن و برطرفکردن این موارد را فراهم میکند. این موضوع باعث میگردد تا بسیاری از افراد آن را متدلوژی مدیریت پروژه براساس تجربه میدانند.
استفاده از این روش برای مدیریت پروژههای پیچیده و سخت مرسوم است. در واقع افراد با استفاده از متدلوژی scrum این پروژه سخت را به کارهای کوچکتر قابل انجام در بازه زمانی دو تا چهار هفتهای تقسیمبندی میکنند.
ارکان متدولوژی اسکرام چیست؟
هر روش مدیریت پروژهای دارای ارکانی است که آگاهی نسبت به آنها الزامی و ضروری است. متدلوژی اسکرام نیز به همین صورت است و سه پایه اصلی دارد. در ادامه این رکنها را به شما معرفی میکنیم و توضیحات لازم در مورد آنها را میدهیم.
شفافیت
محیط کاری تیمهای مختلف درگیر در متدلوژی اسکرام باید به یکدیگر نزدیک باشد و بین آنها باید تعامل خوبی برقرار باشد. لازمه این موضوع شفافیت کاری بالای تیمها است و کمک میکند تا افراد مختلف درگیر در کار بدانند اشخاص دیگر در حال انجام چه کارهایی هستند.
بازدید و سرکشیهای مکرر
اگر تیمها بدون هیچگونه بازرسی کارها را انجام بدهند امکان دارد که کار موردنظر به درستی انجام نشود. بازرسیها و سرکشیهای برنامهریزیشده در برنامه متدلوژی اسکرام میتواند این دغدغه را از بین ببرد. زیرا اجازه میدهد تا تیمهای مختلف درگیر بتوانند در مورد نحوه انجام کار تأمل و همفکری کنند.
اصلاح مسیر انجام کارها
بعد از انجام بازرسیهای تعیینشده تیمهای مختلف بر سر اصلاح مسیر انجام برخی موارد به توافق میرسند و آن در روند اجرا قرار میدهند.
نقشهای اسکرام؛ چه کسانی چینش برنامه اسکرام نقش دارند؟
به طور معمول تیمهای تشکیلشده برای جلسات متدولوژی scrum هفت عضو دارند و تصمیمات براساس توافق تیمی گرفته میشود. هریک از اعضای تیم اسکرام در به سرانجامرسیدن برنامههای تعیینشده نقش دارند و حضورشان کلید و ضروری است. به طور کلی سه نقش اصلی در تیم متدلوژی اسکرام وجود دارد که در ادامه آنها را به شما معرفی میکنیم و در موردشان توضیحات لازم را میدهیم:
صاحب محصول
صاحب یا مالک محصول یکی از اصلیترین نقش های اسکرام و ذینفع اصلی پروژه است و به عنوان سخنگوی مشتری نهایی شناخته میشود. این شخص رسالت کلی تولید و آمادهسازی محصول را به کلیه افراد موجود در رویدادهای اسکرام منتقل میکند. مدیریت بکلاگ برعهده مالک یا صاحب محصول است و او وظیفه کنترل میزان پیشرفت تیم در مسیر رسیدن به هدف نهایی را برعهده دارد. این شخص چالشهای مربوط به تیم محصول مانند چیدن درست مسیر رسیدن به هدف و شناسایی آن را به طور کامل و دقیق انجام میدهد.
مستر اسکرام (ScrumMaster)
نقش اصلی در جلسات اسکرام است و باید به هر روز در محل شرکت حضور داشته باشد تا بتواند عملکرد تمام تیمها را مشاهده کند و از همه موارد و مشکلات آگاهی پیدا کند. این شخص در واقع مجری است و باید از پایبندبودن افراد به ارزشهای اسکرام و مسیرهای چیدهشده برای آن اطمینان کافی پیدا کند. مستر اسکرام باید به تیمهای مختلف سر بزند ابزارهای آنها را بررسی کند و از موجودبودن تمامی موارد موردنیاز اطمینان کافی را حاصل کند.
همچنین نیاز است تا در مواقعی اسکرام مستر به مالک محصول در چینش بکلاگ و مسیر رسیدن به هدف نیز کمک کند تا بتواند این کار را سریعتر به انجام برساند.
تیم توسعه
تیم توسعه در واقع تسکهای مربوط به هر اسپرینت را به انجام میرسانند و توسعه نرمافزار یا موارد دیگر برعهده آنها است. این افراد باید کارها را براساس ارزششان دستهبندی کنند و در ابتدا موارد مهم را انجام دهند. هیچ عنوانی در این تیم وجود ندارد و خود آنها باید تسکها را بین خودشان تقسیمبندی کنند.
رویدادهای متدولوژی اسکرام چیست؟
در این قسمت از متن قصد داریم در مورد رویدادهای متدلوژی scrum صحبت کنیم تا آنها را بشناسید.
اسپرینت
هر اسپرینت بین 2 تا 4 هفته طول میکشد و باید در حین یکسری کار باارزش و سودمند انجام شود تا تیم بتواند به هدف نهایی خودش یعنی آمادهسازی محصول نزدیکتر شود. تاریخ شروع و پایان هر اسپرینت ثابت است و قابل تغییر نیست.
برنامهریزی اسپرینت یا Sprint Planning
رویداد Sprint Planning در دو بخش زیر به انجام میرسد:
- توافق مالک محصول و دیگر اعضای تیم بر سر تسکها و کارهای باقیمانده
- تعیین موارد اولویتدار برای انجام در اسپرینت پیشرو و آمادهشدن بکلاگ محصول
دقت کنید که وقتی بکلاگ محصول مشخص شد دیگر هیچیک از اعضای تیم نمیتواند تا انتهای اسپرینت موردنظر به آن تسکی را اضافه کند.
اسکرام روزانه
مدت اسکرام روزانه 15 دقیقه است و تمامی اعضای تیم فعالیتهای روز قبل و امروزشان را به صورت خلاصه توضیح میدهند. دقت کنید که نباید این رویداد به بحث و حل مسئله کشیده شود و مدتش نیز نباید از مدت گفتهشده بیشتر باشد.
نقد و بررسی اسپرینت
در جلسه نقد و بررسی اسپرینت هر کدام از اعضای تیم متدلوژی اسکرام کارهای انجامشده در اسپرینت را به مالک محصول توضیح میدهد و او براساس معیارهای از پیشتعیینشده در مورد تأیید یا ردکردن آن فعالیت تصمیم میگیرد. مدت این جلسه نیز نباید از ۴ ساعت بیشتر شود.
نگاه به گذشته یا Retro
این رویداد برای بررسی روندهای موجود در اسپرینت گذشته تدارک دیده شده است. اعضای تیم به اضافه اسکرام مستر روندها را مورد بازرسی قرار میدهند تا متوجه شوند که به چه صورتی میتوانند فرآیندهای را بهبود دهند. مدت زمان استاندارد در نظر گرفتهشده برای این رویداد نیز 3 ساعت است.
مفاهیم اسکرام؛ اطلاعات بنیادی که باید برای استفاده از این روش آنها را بدانید
اسکرام دارای مفاهیمی است که باید در مورد آنها اطلاعات کافی را داشته باشید تا بتوانید راحتتر از این متدلوژی استفاده کنید. در ادامه مهمترین آنها را برای شما بیان میکنیم تا با آنها آشنایی پیدا کنید.
بکلاگ محصول (Product Backlog)
بکلاگ محصول در واقع لیستی از ویژگیها الزامات پیشرفتها و اصلاحاتی است که باید به درستی اعمال شوند. این لیست به طور مداوم بازبینی میشود و موارد موجود در آن براساس اولویتها تغییر میکند و توسط مالک محصول نگهداری میشود.
افزایش یا جمعبندی (Increment)
به مجموعهای از بکلاگهای محصول گفته میشود که پس از تکمیل یک نسخه از نرمافزار یا محصول جمعآوری میگردد. مالک محصول در مورد انتشار این موارد تصمیم میگیرد زیرا ممکن است که این فرد بخواهد آنها را در اسپرینتهای بعدی در نظر بگیرد. تیم توسعه متدلوژی اسکرام باید از قابلیت اجراییشدن تمامی موارد موجود در این لیست اطمینان کافی حاصل کند.
قوانین متدلوژی اسکرام یا Rules
قوانین اسکرام متناسب با تیم آن تعیین میشود و به صورتی مشخص گردند که به پیشرفت و انجام بهتر فرآیندها کمک کنند. افراد میتوانند این قوانین را در طول زمان مورد اصلاح قرار دهند.
چرخه زندگی اسکرام (Scrum Lifecycle)
چرخه زندگی اسکرام شامل یکسری اسپرینتها است که آنها را به صورت خلاصه در ادامه برای شما بیان میکنیم:
- تعیین Backlog اولیه توسط تیم
- برنامهریزی محدوده اسپرینت و موعد تحویل آن توسط تیم توسعه و مالک محصول
- انجام هماهنگیهای لازم در Daily Scrum توسط تیم توسعه
- برگزاری جلسه Sprint Review و ارائه پیشرفتهای لازم در طول اسپرینت گذشته توسط تیم توسعه
- تکرار مراحل 2 تا 5 تا زمان رسیدن به نتیجه مطلوب
چرا باید از متدولوژی Scrum استفاده کرد؟
دلایل بسیاری برای استفاده از این روش وجود دارد که باعث میشود تا افراد آن را انتخاب کنند. در این بخش مهمترین مزیتها را برای شما بیان میکنیم تا با آنها آشنایی پیدا کنید.
باعث افزایش بهرهوری میشود
در طول اسپرینتهای مختلف اشکالات متفاوت مربوط به فرآیندهای تولید محصول مشخص و برطرف میشود. به این صورت تیمهای مختلف درگیر در این موضوع میتوانند با حداکثر بهرهوری خودشان کار کنند.
زمان لازم برای بازاریابی را کاهش میدهد
هنگام استفاده از متدلوژی اسکرام تمامی ویژگیها و موارد تحت نظر مشتریان در نظر گرفته میشود و این باعث میشود تا محصولی مناسب و کاربردی ساخته شود. این موضوع به بازاریابان کمک میکند تا بتوانند با زحمت کمتر و صرف زمان کمتری محصول موردنظر را به فروش برسانند.
هماهنگی میان تیمهای مختلف تولید محصول را افزایش میدهد
در طول جلسات و رویدادهای اسکرام نمایندگان تمامی تیمها حضور دارند و امکان ارائه نظر دارند. به این صورت این تیمها با یکدیگر به هماهنگی بالایی میرسند و امکان بروز ناهماهنگیها بسیار کم میشود.
معایب متدلوژی مدیریت پروژه اسکرام چیست؟
این روش مانند دیگر متدلوژی موجود معایبی دارد که در ادامه آنها را برای شما بیان میکنیم:
- امکان پرش از زمان تعیینشده به علت برخی تأخیرها در این روش وجود دارد.
- ممکن است که تعداد تسکها توسط برخی افراد مانند سهامداران یا مدیرعامل در طول اسپرینت افزایش پیدا کند.
تفاوت مدیریت پروژه چابک و اسکرام در چه چیزهایی است؟
اسکرام در واقع یکی از روشهای چابک است. در روش چابک افراد و تعاملات آنها بیشتر از فرآیندها و ابزارها اهمیت دارد؛ اما تمرکز روش اسکرام روی فرآیندها و ابزار است. در روش چابک پاسخ به تغییر صورتگرفته بیشتر از پاییندبودن به یک برنامه مهم است. در حالی که اسکرام براساس متعهدبودن به اسپرینت و تسکهای مشخصشده در بکلاگ عمل میکند. در دوره آموزش مدیریت پروژه چابک با اسکرام در این خصوص کامل صحبت شده است.
جمع بندی
متدلوژی اسکرام یکی از بهترین روشها برای مدیریت پروژه و کنترل پروژه است و بسیاری از تیمها از آن استفاده میکنند زیرا باعث میشود تا بهرهوری تیم افزایش پیدا کند هماهنگی بین بخشهای مختلف بهبود یابد و زمان لازم برای بازاریابی کاهش قابلتوجهی داشته باشد. در این مطلب سعی کردیم تمامی موارد مربوط به این روش مانند نقشها مفاهیم اسکرام و تفاوتش را با اجایل را برای شما بیان کنیم تا به آگاهی کامل در این مورد برسید.
دیدگاهتان را بنویسید