مدیریت منابع پروژه و تخصیص درست آن در بخش های مختلف پروژه
پروژهها برای پیشرفت خود نیازمند عوامل مهمی مانند تخصیص منابع پروژه هستند. با آنکه وجود یک مدیر پروژه حرفهای یک نقطه شروع است اما برای رسیدن به اهداف پروژه شما نیاز دارید تا خود را با سایر امکانات نیز مجهز کنید. یکی از عوامل اساسی و کلیدی، منابع پروژه هستند که برای بهرهگیری بهتر از آنها باید با انواعشان بهخوبی آشنایی داشته باشید.
این منابع شامل تمامی عواملی هستند که شما برای انجام پروژه به استفاده از آنها تکیه دارید. این منابع ممکن است در پروژههای مختلف متفاوت باشند.
بهعنوان مثال، در یک پروژه IT علاوه بر منابع مالی، نرمافزارها، تجهیزات، منابع انسانی و ارتباطات آنها، روشهای توسعه و شبیهسازی و ساختار سازمانی نیز لازم هستند. اما در یک پروژه ساختمانی، تیم باید بر مصالح ساختمانی و ماشین آلات و تجهیزات تکیه کنند. در این مطلب به بررسی مدیریت منابع پروژه و تخصیص درست آنها میپردازیم، پس تا انتها با ما باشید.
تعریف منابع در کنترل پروژه
منابع در کنترل پروژه به همه چیزهایی گفته میشود که برای انجام یک پروژه مورد نیاز هستند و میتوانند شامل منابع انسانی، مالی، فیزیکی، فنی و تجهیزات باشند. کنترل منابع پروژه شامل تخصیص و بهینهسازی آنها با هدف انجام پروژه با بالاترین کیفیت، در کمترین زمان و هزینه ممکن است.
بهطور کلی مدیریت منابع پروژه شامل برنامهریزی، تخصیص، ردیابی و کنترل منابعی میشود که برای انجام یک پروژه به مدیریت دقیق نیاز دارند. توجه داشته باشید که موارد غیرقابل تجزیه و تحلیلی مثل زمان و اطلاعات نیز جزو منابع مهم کنترل پروژه هستند.
منابع مالی شامل بودجه و منابع مالی دیگری هستند که برای پرداخت هزینههای مختلف پروژه بهکار میروند. منابع انسانی شامل تیم کاری و سایر افرادی میشوند که در پروژه به عنوان کارکنان و متخصصان مشغول به کار هستند.
منابع فنی نیز شامل تجهیزات، نرمافزار، سخت افزار و سایر فناوریهای لازم برای انجام پروژه هستند. منابع فیزیکی ممکن است شامل فضای کاری، امکانات نگهداری و سایر منابع ضروری برای انجام پروژه باشند.
مدیریت منابع برای موفقیت پروژه بسیار حیاتی است. در واقع، یکی از اصلیترین چالشهای مواجه با پروژهها، مدیریت منابع بهطوری است که بهینه سازی پروژه و حفظ تعادل بین موارد مختلف مثل زمان، هزینه و کیفیت امکانپذیر شود. بنابراین، مدیریت منابع در افزایش بهره وری، کاهش هزینهها و افزایش سودآوری پروژه و ارزش کسب شده تاثیر مثبت دارد.
انواع منابع در کنترل پروژه
منابع پروژه میتوانند به صورت متنوعی شامل منابع انسانی، مالی، فیزیکی و فنی باشند. به طور کلی، انواع آن عبارت هستند از:
۱. منابع انسانی
افرادی که در پروژه شرکت میکنند مثل مدیر پروژه، اعضای تیم پروژه، مشتریان و همکاران خارجی.
۲. منابع مالی
بودجه مالی که برای پروژه در نظر گرفته میشود و هزینههای مرتبط با پروژه مثل خرید تجهیزات و مصالح، هزینههای حمل و نقل، هزینههای حقوق و دستمزد تیم پروژه و هزینههای اجاره محل کار.
۳. منابع فیزیکی
ابزارها، مکانها، تجهیزات و ماشینآلات مورد نیاز برای انجام پروژه
۴. منابع فنی
نرمافزارها و فناوریهایی که برای انجام پروژه استفاده میشوند.
مدیریت این منابع باید بهطور یکپارچه و هماهنگ با انواع آن باشد و دقت در تخصیص منابع پروژه برای رسیدن به بهرهوری بالاتر و افزایش بازدهی امری بسیار حیاتی است.
مدیریت منابع پروژه چیست؟
مدیریت منابع پروژه چیست ؟ به مجموعه فعالیتهایی گفته میشود که در جهت بهینهسازی استفاده از منابع مختلف (بهویژه انسانی، مالی، زمانی و فنی) صورت میگیرد. هدف اصلی مدیریت این منابع، به حداکثر رساندن عملکرد پروژه با استفاده از منابع محدود است.
در واقع، مدیریت شامل مدیریت و برنامهریزی استفاده از منابع مختلف است تا بهترین نتیجه را با کمترین هزینه و زمان بهدست آورید.
مدیریت منابع پروژه شامل برنامهریزی، تخصیص و ردیابی منابع مختلف است. این فرآیند شامل شناسایی نیازمندیهای منابع مختلف، تخصیص آنها به بخشهای مختلف، برنامهریزی استفاده از منابع در طول پروژه و ردیابی عملکردشان است.
در زمان مدیریت، ارزیابی و انتخاب منابع مناسب برای پروژه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. به این منظور، باید منابع مختلف را با توجه به نیازمندیهای پروژه، قابلیتها، تخصصها، تجربه و هزینهها ارزیابی کرد.
مدیریت منابع به مدیران پروژه کمک میکند تا منابع مورد نیاز را بهتر مدیریت کنند، از تداخل آنها جلوگیری کنند، کنترل هزینهها را بهبود بخشند و به پایان رساندن پروژه در زمان مقرر کمک کنند.
تخصیص منابع در کنترل پروژه
تخصیص منابع پروژه در کنترل پروژه به معنای تعیین و تخصیص منابع مورد نیاز برای انجام کارهای مختلف پروژه است.
در این فرآیند، مدیر پروژه با توجه به نیازهای پروژه، برنامهریزی و بودجهبندی لازم را انجام میدهد تا منابع موجود از جمله انسانی، مالی، مواد، تجهیزات و زمان به بهترین شکل ممکن تخصیص داده شوند. انجام این کار به منظور حفظ تعادل بین نیازهای پروژه و منابع موجود و همچنین بهبود بهرهوری و کاهش هزینههای اضافی خواهد بود.
بهعنوان مثال، در یک پروژه ساختمانی، تخصیص منابع پروژه شامل تعیین تعداد و نوع مواد ساختمانی، نیروهای انسانی، تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز است. با توجه به اینکه هر یک از این منابع هزینههای متفاوتی دارند، تخصیص صحیح منابع به مدیر پروژه کمک میکند هزینههای پروژه را با بهینهسازی استفاده از هر یک از منابع به حداقل برساند.
همچنین با توجه به تعداد و نوع منابع موجود، مدیر پروژه میتواند تصمیم بگیرد که آیا به منابع دیگری نیاز است یا خیر و در صورت نیاز، چگونه به تهیه آنها بپردازد.
برای بهتر درک تخصیص منابع پروژه، باید به این نکته توجه کرد که معمولا مدیران پروژه از انواع گزارشهای مختلف استفاده میکنند. این گزارشها امکان بررسی و ارزیابی منابع موجود در تمام بخشهای سازمان، از سطوح بالا گرفته تا جزئیترین بخشها را فراهم میکنند و با این روش نیازی به تعیین روزهای خاص و بودجهبندی برای منابع مختلف نخواهید داشت.
هر چقدر شفافیت و وضوح این گزارشها بیشتر باشد، تخصیص منابع به شکل بهینهتر و موثرتری انجام خواهد شد.
منابع پروژه مالی
منابع پروژه مالی شامل تمامی منابع مالی و مالیاتی مورد نیاز برای اجرای پروژه است. این منابع شامل بودجه پروژه، درآمد و هزینه های پروژه، منابع مالیاتی و سایر منابع مالی مورد نیاز برای تامین هزینههای پروژه است. بودجه بهعنوان یکی از مهمترین منابع پروژه، شامل میزان پول مورد نیاز برای اجرای پروژه است. تعیین بودجه مناسب برای پروژه اهمیت زیادی دارد.
مدیریت منابع مالی در پروژه شامل برنامهریزی، بودجه بندی، کنترل و پایش هزینهها و درآمدهای پروژه است. تخصیص منابع مالی باید طوری انجام شود که مشکلات مالی برای پروژه بهوجود نیاید و همچنین هدفهای پروژه در زمان مقرر با میزان هزینه مناسب تحقق پیدا کنند.
استفاده از نرمافزارهای مالی مدیریت پروژه، به مدیران پروژه کمک می کند تا در برنامه ریزی پروژه و کنترل منابع مالی پروژه خود موفق باشند و تمرکز بیشتری برای رسیدن به اهداف پروژه داشته باشند.
لیست منابع پروژه ساختمانی
منابع پروژه ساختمانی شامل موارد زیر هستند:
- مصالح ساختمانی: آجر، سیمان، بتن، چوب، فلزات، شیشه
- تجهیزات ساختمانی: لوازم بهداشتی، پنجرهها، دربها، آسانسور، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، سیستمهای آتشنشانی و سیستمهای الکتریکی
- ماشین آلات ساختمانی: جرثقیل، بلدوزر، لودر، بتونپاش، دستگاههای حفاری و حفاری، دستگاههای برش
- منابع انسانی: شامل مهندسان، معماران، کارگران ساختمانی و پیمانکاران
- منابع مالی: شامل بودجههای سرمایهگذاری، بودجههای عملیاتی، هزینههای مستقیم و غیرمستقیم
- ارتباطات: شامل تکنولوژی ارتباطات، ارتباطات داخلی و خارجی، پروتکلهای ارتباطی
- روشهای ساختمانی: شامل روشهای ساخت، طرحهای ساختمانی، نقشههای فنی
- مدیریت پروژه: شامل برنامهریزی، کنترل پروژه، مدیریت ارتباط با مشتریان و تیمهای پروژه
دلیل تاکید بر مدیریت منابع پروژه
مدیریت منابع پروژه و تخصیص آن به بخشهای مختلف در موفقیت پروژه بسیار حائز اهمیت است. با توجه به اینکه منابع پروژه شامل منابع مالی، منابع انسانی، منابع فیزیکی و منابع فنی و تکنولوژی میشود، تخصیص درست و بهینه این منابع در هر بخش از پروژه میتواند به تحقق اهداف پروژه و موفقیت آن کمک شایانی کند.
مدیران پروژه باید برای مدیریت منابعی که در این مطلب نام بردیم، از انواع گزارشهای مختلف استفاده کنند و با استفاده از آنها منابع موجود در تمام بخشهای سازمان را بررسی و ارزیابی کنند. اگر شفافیت و وضوح این گزارشها بیشتر باشد، تخصیص منابع پروژه به شکل بهینهتر و موثرتری انجام خواهد شد.
برای تحقق موفقیت پروژه، منابع آن باید بهدقت مدیریت شوند و آنها را به بخشهای مختلف پروژه تخصیص داد. به این ترتیب، مدیران پروژه میتوانند به مصرف بهینه منابع و دستیابی به اهداف پروژه برای سازمان خود کمک کنند.
شما برای مدیریت منابع پروژه خود از چه راهکارهایی استفاده میکنید و با چه چالشهایی روبرو میشوید؟
دیدگاهتان را بنویسید