بررسی مهمترین استاندارد مدیریت پروژه
تمامی روشهای کلاسیک مدیریت پروژه بر مشخصات دقیق برنامه ریزی بلندمدت و ساختارهایی تمرکز دارند. با اینحال اگرچه ممکن است جنبههای خاصی از استانداردهای مختلف مدیریت پروژه مشابه هم باشند اما روشها از جهات مختلف با هم متفاوت هستند. در حقیقت هر روش مدیریت پروژه برای کار به روی نوع خاصی از پروژه طراحی شده است و در زمینه خاصی تاثیرگذار است. همین موجب میشود استاندارد مدیریت پروژه نیز از جهاتی با یکدیگر متفاوت باشند و هر یک برای یک کار مورد استفاده قرار بگیرند.
بنابراین شناخت انواع استاندارد مدیریت پروژه میتواند به شما کمک کند مطابق با نیازها و انتظارات مشتری و فرهنگ سازمانی که دارید روش مناسب را انتخاب کنید.
لیست استانداردهای مدیریت پروژه
در حال حاضر چهار نوع از استانداردهای مدیریت پروژه که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند شامل موارد زیر میشوند:
PMI/PMBOK: استاندارد موسسه مدیریت پروژه آمریکا
IPMA: یک متدولوژی از انجمن بین المللی مدیریت پروژه
PRINCE2: استانداردهایی که عمدتا در بریتانیای کبیر و هلند استفاده میشود.
ISO21500: یک استاندارد بین المللی برای پروژههایی که متنوع هستند.
هر یک از استانداردهای مدیریت پروژه فرهنگ پروژه در کشور مبدا خود را منعکس میکنند. بنابراین هر یک از آنها برای سیستمهای باز یا بسته شرکتهای رقابتی و مبتنی بر اعداد کاربرد دارند. در ادامه به توضیح مختصری از هر یک از انواع استاندارد مدیریت پروژه خواهیم پرداخت. و همچنین در مقاله متدلوژی اسکرام یکی از بهترین روشها برای مدیریت پروژه و کنترل پروژه توضیح دادهاند.
-
استاندارد PMBOK: استاندارد جهانی
PMBOK مخفف Project Management Body of Knowledge به معنای مجموعه دانش مدیریت پروژه است. این استاندارد یک مجموعه کامل از فرآیندها بهترین شیوهها اصطلاحات و دستورالعملهایی است که به عنوان استاندارد در صنعت مدیریت پروژه پذیرفته شده است. این استاندارد به ما امکان میدهد اولویتها عمق و شدت پروژه را با توجه به موقعیت تعریف کنیم. بنابراین با استفاده از این استاندارد میتوانید یک مدیریت پروژه سفارشی برای شرکت خود ایجاد کنید. تمرکز این استاندارد بر ارزشهای پولی و مقیاس پذیری است.
-
استاندارد IPMA: استانداردی با دقت آلمانی
یکی از معمولترین استانداردهای مدیریت پروژه در کشورهای آلمانی زبان استاندارد IPMA است. این استاندارد هم شبیه به PMBOK همانند یک جعبه ابزار که همه چیز در خود دارد عمل میکند. هرچند یک تفاوت کوچکی که دارد این است که پارامترهای عددی نقش فرعی دارند و مقیاس پذیری نیز از اهمیت کمتری برخوردار است. در عوض استاندارد IPMA به روی افراد متمرکز است که این افراد شامل مدیر پروژه و شرکای پروژه میشود. توانایی انطباق وظایف و تصمیم گیری مبتنی بر شایستگی در IPMA بارزتر است.
-
استاندارد PRINCE2: یک استاندارد کلاسیک
در مقایسه با سه استاندارد معرفی شده استاندارد بریتانیایی PRINCE2 به طور دقیق نقشهای کارکنان مدیران و سهامداران پروژه را تعریف میکند. این استاندارد یک سیستم بسته با دستورالعملهای سرسختانه است که مدیران پروژه و کارمندان آن باید دقیقا همانطور که گفته شده است آن را انجام دهند. فرقی نمیکند کارمند ساده مشغول به انجام پروژه باشید یا سهامدار آن همه از بالاترین رتبه تا پایینترین رتبه باید طبق دستورالعملهای PRINCE2 کار کنند هرچند این کار گاهی پتانسیل ایجاد درگیری را نیز دارد.
اگرچه این استاندارد مستلزم تلاش زیادی برای پیاده سازی است اما مزایای متعددی دارد که از جمله آنها میتوان به ایجاد استقلال در عملکرد پروژه اشاره کرد. از آنجایی که همه چیز در این استاندارد به طور واضح دقیق و بر اساس متدولوژی خاصی تعریف شده است پروژههایی که با استاندارد PRINCE2 پیش میروند بسیار مستقل هستند چرا که مدیریت فقط در شرایط استثنایی مداخله میکند.
با توجه به فشار بالایی که این استاندارد در برخی از پروژهها ایجاد میکند اینروزها به کارگیری رویکرد ترکیبی از اصول مدیریت پروژه چابک و کلاسیک رو به افزایش است. این ترکیب انعطاف پذیری بیشتری به اعمال تغییرات و کوتاه کردن مدت زمان پروژه ایجاد میکند.
-
استاندارد بینالمللی ISO21500
یکی از انواع استاندارد مدیریت پروژه که به طور بین المللی مورد استفاده قرار میگیرد استاندارد ISO21500 است. این استاندارد پروژه را اینگونه تعریف میکند: «مجموعه ای منحصر به فرد از فرآیندها شامل فعالیتهای هماهنگ و کنترل شده که تاریخ شروع و پایان آن مشخص است و برای دستیابی به یک هدف انجام میشود.
در حقیقت ایده اصلی این نوع استاندارد منحصر به فرد بودن هر پروژه است. بر اساس قوانین این استاندارد فرآیندهای انجام پروژه با توجه به همین مفهوم یعنی منحصر به فرد بودن هر پروژه تقسیم بندی میشود. اینکه این استاندارد با توجه به هر پروژه میتواند برنامه ریزی خاصی ارائه دهد یکی از دلایل محبوبیت آن است چرا که انعطاف پذیری بالا در عین حال هماهنگیهای دقیق و کنترل شده را یکجا ارائه میکند.
سخن پایانی
برای اینکه بتوانید در پروژههایتان موفقتر عمل کنید شناخت انواع استاندارد مدیریت پروژه میتواند کارساز باشد. اما همیشه تمامی استانداردهای مدیریت پروژه برای شما مناسب نیستند بلکه باید بدانید با توجه به وسعت پروژه اولویتهای آن و تعداد افرادی که درگیر آن هستند نیازهای مشتری و فرهنگ شرکت استاندارد مورد نظرتان را انتخاب کنید.
بنابراین لازم است اطلاعات کاملتری درباره هر یک از استانداردها کسب کنید تا بتوانید انتخاب درستی داشته باشید. و انتخاب بهترین روشهای مدیریت پروژه را پیاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید